Samsung Galaxy Gio S5660

Ići dole

Samsung Galaxy Gio S5660

Počalji  PetSrdjan taj Čet Dec 01, 2011 4:50 am

Pozicioniranje

U proleće ove godine kompanija Samsung je predstavila tri nova, relativno povoljna modela bazirana na Android operativnom sistemu: Ace, Gio i Fit. Prva dva modela odlikuje procesor čija je brzina radnog takta 800MHz i 320 x 480 piksela ekran. Međutim, Ace model poseduje 5MP kameru sa autofokusom i velikim 3.5’’ ekranom. Samsung Fit odlikuje ista kamera kao i kod Ace, ali i procesor radnog takta 600MHz kao i rezolucija manja od minimalnog standarda za jedan „android“ – 240 x 320 piksela. Razlika u ceni između Gio i Fit modela je mala.

U okviru ovog testa posmatraćemo srendje rešenje opsega - Samsung Gio.

Dizajn, veličina, kontrole

Telefon odlikuju male dimenzije (110 x 57 x 12mm) a težak je 102 grama. Prednju stranu odlikuje delimično providna crna plastika, siva boja je primetna sa strana uređaja dok je sjajni poklopac sa zadnje strane izrađen od naborane plastike i tamno sive je boje. Oblik kućišta telefona je takav da obezbeđuje jednostavno korišćenje i pruža prijatan osećaj na dodir tako da Galaxy Gio savršeno staje u šaku. Otisci prstiju vidljivi su na ekranu.Kvalitet izrade uređaja je idealan usled velikog borja tačaka fiksiranja sa zadnje strane. Kada pritisnete uređaj nema škriputavih zvukova, dok su svi elementi čvrsto pripijeni jedan uz drugi.Senzor blizine nalazi se sa gornje strane prednjeg panela. Zvučnik karakteriše prosečna jačina zvuka, a sagovornik će vas odlično čuti. Ispod ekrana nalaze se dva tastera osetljiva na dodir: kontekstualni meni i „Back“ tasteri koji su osvetljeni jakim LED belim svetlom. Između njih nalazi se taster „Home“ u okviru pravougaonika sa zaobljenim ivicama. Taster je gotovo uronjen u kućište, dovoljan je blagi pritisak a tu je i poznati „klik“ zvuk.

Sa leve strane nalazi se ravni taster za kontrolu jačine zvuka. Malo iznad nalazi se otvor za provlačenje trake za nošenje telefona. Sa desne strane nalazi se microSD konektor sa priključkom i malim on/off tasterom. Sa gornje strane nalazi se standardni 3.5mm priključak za slušalice dok se sa donje strane nalaze microUSB slot i mikrofon.

Sa zadnje strane uređaja nalazi se sočivo kamere i dva proreza ispod kojih je zvučnik.

Izgled modela Samsung Gio (levo) i Samsung Star II:Izgled Samsung Gio (levo) i Samsung i9000:Izgled Samsung Gio (levo) i HTC Mozart:Ekran

Za razliku od modela Galaxy Fit, koji iznenađujuće (uzimajući u obzir nisku rezoluciju), poseduje 3.3’’ ekran, dok Gio odlikuje 3.2’’ (fizičke dimenzije su 68 x 45mm). Rezolucija 320 x 480 piksela, TFT-LCD matrica, mogućnost prikazivanja do 16.7 miliona boja. Ekran odlikuje kapacitivna tehnologija, podržana su i dva istovremena pritiska (multitouch). Osetljivost je prosečna, često i izostane, tj. ekran ne reaguje na blage dodire.

Uglovi vidljivosti su odlični dok se pod određenim uglom blago smanjuje kontrast ali boje ostaju iste. Osvetljenost je na visokom nivou, reguliše se manuelnim putem budući da uređaj ne poseduje senzor ambijentlanog osvetljenja. Tokom razgovora senzor blizine isključuje ekran, sve radi bez problema. Ovaj model poseduje i MBA220 akcelerometar sa tri ose, senzor linearne akceleracije i senzor rotacije.

Pri izlaganju sunčevim zracima ekran bledi potpuno.Baterija

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1350 mAh, oznake EB494358VU. Reč je o potpuno istoj bateriji koja se koristi kod modela Ace i Fit. Proizvođač tvrdi da ova bateirja može da obezbedi 610 sati rada u režimu mirovanja u 2G mreži i do 460 časova u 3G mreži. Vreme razgovora je 10 časova (2G) i 6 časova u 3G.Ukoliko koristite telefon nekih deset sati, baterija će se u potpunosti isprazniti uz 20 – 30 minuta razgovora dnevno, tri sata upotrebe Wi-Fi interneta (Twitter, e-mail, preuzimanje aplikacija i njihovo instaliranje) oko tri sata korišćenja mobilnog interneta i nekoliko sati slušaja muzike. Duži rad može se obezbediti manjom upotrebom telefona.

ZA USB punjenje je potrebno oko 2.5 časa dok je preko električne mreže potrebno oko 1.5 časova.Komunikacija

Telefn koristi 2G mreže (850/900/1800/1900) i 3G (900/2100). Brzine su za HSDPA do 7.2 Mbps. U prisustvu Blutooth 2.1 verzije sa A2DP, moguć je transfer fajlova i govora.
Uređaj podržava bežični 802.11 b/g/n standard. Uređaj se može koristiti kao pristupna tačka (WiFi Hotspot). U podešavanjima je dostupna specijalna stavka.
Transfer fajlova i sinhronizacija se izvode preko USB 2.0 standarda. Kada se poveže sa računarom Gio je definisan kao USB Flash uređaj ili USB modem.

Memorija i memorijska kartica

Gio poseduje 280MB RAM-a, što je dovoljno za većinu zadataka. Za instalaciju aplikacija dodeljeno je 160MB Flash memorije (120MB je slobodno). Ukoliko korisnik želi, sve aplikacije se mogu prebaciti na microSD. Dostupna je 2GB memorijska kartica.

Kamera

Galaxy Ace i Fit poseduju 5MP kameru, dok Gio poseduje 3MP (da budemo precizni – 3.15MP). Brzina autofokusa nije zadovoljavajuća – oko 3 sekunde. Maksimalna rezolucija fotografija je do 2048 x 1536 piksela. Kvalitet je zadovoljavajući, boje su prirodne, dok je prikaz na ekranu jasan i kod širokih uglova gledanja. Nepostojanje mehaničkog tastera sa bočne strane telefona za aktiviranje zatvarača prilično je razočaravajuće.

Klipovi se snimaju pri 320 x 240 i 15fps. Kvalitet videa ne treba komentarisati – potpuno je nevažan.

Kamera se pokreće preko menija, a interfejs je sledeći: sa leve strane je režim fotografisanja (pojedinačni snimak, detekcija osmeha, panorama, kontinualno fotografisanje), scene (landscape, night, sport, indoor, beach, sunset, etc.), kontrola osvetljenosti, konfiguracija. Sa desne strane nalazi se galerija, prebacivanje sa fotografije na video.

Foto podešavanja:

- Režim fokusa (auto-focus, macro)
- Tajmer
- Rezolucija (320x240, 1280x960, 1600x1200, 2048x1536)
- Uravnoteženje belog (Auto, Daylight, Cloudy, Tungsten)
- Efekti (no effects, negative, black and white, sepia)
- Merenje (center-spot metering, matrix)
- Kvalitet (normal, excellent, best)
- Konfigurisanje (contrast, saturation, sharpness)Performanse

Sva tri modela (Ace, Gio i Fit) odlikuje Qualcomm MSM7227. Međutim, brzina radnog takta modela Ace i Gio je 600 – 800MHz. Međutim, arhitektura ovih modela (ARMv6) nije promenjena. 3D-akcelerator koristi Adreno 200 sa OpenGL ES-CM 1.1 podrškom. To će biti dovoljno za neke jednostavnije igre, kao što je Angry Birds, ali na nešto više ne treba računati.

Isti čipset korist ZTE Skate, HTC ChaCha, HTC Wildfire S i drugi modeli. Po pitanju brzine, model S5660 ni u kom slučaju nije inferioran u odnosu na smart telefone. Tokom testiranja nije bilo ničega neuobičajenog: ponovno pokretanje, prekidanje, zamrzavanje OS i slično – moglo bi se reći da je sve isto.

Navgacija

Smart telefon poseduje GPS navigator. Njegova funkcionalnost je ista kao kod većine jeftinih telefona. Za prvo pokreanje je potrebno oko 50 sekundi, za svako sledeće 6-8 sekundi.

Softverska platforma

"Gio" radi na Android verziji 2.3.3. Međutim, za ovaj segment troškovi mobilnih telefona nisu krucijalni, obzirom da 2.3.4 i 2.3.5 neće biti dostupne.


Korisnički interfejs i meni

Ovde je i poznati Touch WIZ 3.0 korisnički interfejs, tako da nema potrebe detaljno ga opisivati. Ukratko, panel sa „Dialer“, „Contacts“, „Message“ kao i ulaz u „Menu“. Za otključavanje ekrana potrebno je pritisnuti „Menu“ taster ili uključiti aparat i zatim preći prstom sa leve na desnu stranu ekrana. Preko desktopa mogu se dodeljivati tagovi, folderi, prečice i različiti widget-i. Korisnici mogu koristiti wallpaper-e za statičke i animirane screensaver-e. Ukoliko pritisnete i zadržite pritisnutim mehanički taster „Home“, pojavljuje se meni sa prethodno korišćenim aplikacijama. Nema menadžera zadataka.
Meni je predstavljen u vidu matrice 4 x 4. Klikom na „Menu“ i odabirom „Change“, ikone se mogu pomerati. Mogu se podesiti u okviru panela sa donje strane („Home“ se ne može menjati).

Pozivanje

Kada je u pitanju tastatura za pozivanje, ona je standardna za Samsung, komforna i funkcionalna. Preko nje je veoma jednostavno pristupiti kontaktima i registru poziva. Tokom biranja poziva u polju za unos pojavljuju se unosi sa liste kontakata sa tim brojevima. Za kreiranje kontakta potrebno je kliknuti na „plus“ u okviru „kontakata“. Za svaki unos dostupne su sledeće informacije: avatar, ime i prezime, broj telefona, e-mail adresa, Google Talk nalog, melodija zvona za određenu grupu, poštanska adresa, naziv kompanije, beleška, pseudonim, Web sajt, datum rođenja i godišnjica.

Poruke

Za kucanje su dostupne dve tastature: Samsung-ova, koja podseća na iOS tastaturu i Swype. Nijedna se ne čini pogodnom zbog male veličine ekrana. U ovom slučaju više sam za otporni tip senzora, dok u ovom slučaju možete koristiti i olovku za pritiskanje. Telefon poseduje akcelerometar pa kada okrenete smart telefon i kada tastatura dođe u landscape režim rada i kucanje je prijatnije.

Aplikacije

Da biste instalirali softver i igre na model Galaxy Gio možete koristiti Android Market, ali ispod se nalazi lista apliakcija koje su već učitane u memoriju telefona:

Muzički plejer

U okviru glavnog menija moguće je sortirati numere prema izvođaču, albumu i numeri. Prilikom reprodukcije numere, na ekranu se prikazuje album art, kontrole plejera i taster za pregled liste numera. U okviru podešavanja moguće je podesiti 5.1 zvuk ili odabrati ekvilajzer. Dostupno je 11 unapred podešenih ekvilajzera i to: rock, jazz, classical, dance, pop, live audio, concert hall, range, clarity of music, bass boost i externalization.Jačina zvuka polifonih melodija je prosečna. Zvuk je čist i ujednačen. Kvalitet zvuka preko slušalica je veoma dobar, ali ne i savršen: primetan je nedostatak dubokog basa (40-50Hz).

FM-radio

Za rad je neophodno priključivanje slušalica budući da imaju ulogu antene. Osetljivost radija je loša. Operativni opseg 85 – 108MHz, a tu je i podrška za RDS. Na ekranu se pojavljuje veliki broj trenutno dostupnih frekvencija, ispod se nalaze četiri polja koja prikazuju najčešće korišćene radio stanice. U okviru podešavanja možete podesiti automatski tajmer radija: od 30 minuta do 2 sata.Video plejer

Uređaj poseduje veoma jednostavan plejer sa instaliranim kodecima koji podržava formate H2263/H264, MP4 i 3GP. Maksimalna rezolucija videa je 640x360 piksela, sa bitrate-om od 1200 kbps u formatu MP4. U okviru video plejera nema nikakvih podešavanja, samo klizač i Play/Pause taster.

Web pretraživač

Standardni alat za pregled web stranica. Po podrazumevanom podešavanju ne podržava Flash 10.x, kao i osnovna arhitektura na kojoj je baziran ovaj uređaj ARMv6. Možete pokušati da instalirate Adobe Flash koji je optimizovan za ove čipove, ali je brzina surfovanja značajno smanjena, što važi i za stabilnost.Zaključak

Generalno, Samsung Galaxy Gio je ostavio dobar utisak. Ergonomski dizajn, visoka brzina obrade u menijima i aplikacijama, dobra kamera i svetao ekran. Istina je ipak da ovaj model ima dosta konkurenata.

Takođe, atraktivan model za kupce je i Galaxy Fit (uprkos tome što ima procesor radnog takta 600MHz), ali rezolcuija ovog modela nije dovoljna za dijagonalu ekrana 3.3“ pa je pikselizacija vidljiva. Ukoliko vam taj detalj ne smeta u pitanju je odlična opcija.

Međutim, ukoliko birate između modela Ace, Gio i Fit onda bih prednost ipak dao modelu Ace, iako je on najskuplji od ova tri.

Ovaj model je predstavljen u septembru mesecu i predstavlja interesantnu ponudu imajući u vidu da poseduje veliki 3.3“ ekran, kućište izrađeno od visokokvalitetnog materijala, odlično urađen i funkcionalan korisnički interfejs, glasan zvučnik i osnovnu dinamiku.

Uz ovaj model popularan je i LG Optimus P500, koji je za nijansu jeftiniji od S5660. U ovom slučaju dobijate smao radni takt procesora. Međutim, istini za volju, razlika u brzini je primetna, pri čemu se procesor ovog modela može overclockovati na istih 800MHz.

Prema tome, Galaxy Gio zadovoljava epitet da je model koji je u zlantoj sredini: poseduje određene negativne strane, ali ništa što se ne može zanemariti.

Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
PetSrdjan
Admin

Broj poruka : 74
Datum upisa : 29.11.2011
Godina : 30
Lokacija : Lajkovac

Pogledaj profil korisnika http://aplikacijezaandroid.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu