HTC Desire S

Ići dole

HTC Desire S

Počalji  PetSrdjan taj Sre Nov 30, 2011 6:05 am

Prvo želim da kažem nekoliko reči o balansu između masovne i proizvodnje robe. U svetu mobilnih telefona postoji veliki broj primera kako uređaj koji ni po čemu nisu idealni beleže dobru prodaju, dok oni koji su kvalitetni ostaju u senci uprkos svim svojim prednostima. Sa željom da ne povredim nikoga, navešću nekoliko primera različitih tržišnih segmenata. Uzmimo u obzir Nokia 5800 – uređaj masovne proizvodnje koji poseduje veliki broj ljudi. Štaviše, ovaj smart telefon nije savršen, najblaže rečeno ima veliki broj nesavršenosti. Ili, na primer, originalni model HTC Desire, koji je odlično primljen od strane korisnika i koji je veoma popularan, ima jedan veliki nedostatak kada su u pitanju, a to je da baterija kratko traje. Ovo ga, ipak, nije sprečilo da postane masovno korišćen telefon, ukoliko govorimo o prodaji smart telefona kompanije HTC, ali složićete se da je ovaj nedostatak izuzetno veliki. Ili kada je reč o Windows Mobile polju, Samsung i900 (WiTu) komunikatoru koji je prodat u velikim količinama za ovu klasu uređaja, dok je sam uređaj daleko ispod svih standarda, kako po pitanju rezolucije i preciznosti pritisaka na taster tako i po pitanju drugih problema.

Često su masovni proizvodi nesavršeni i imaju veliki broj problema. Prema tome, ne bi trebalo izjednačavati „popularne“ i „dobre“ uređaje, zbog toga što to nije uvek isto. Što se tiče HTC Desire S, još uvek nije poznato da li će ovaj telefon biti masivan u okviru Android segmenta, da li će ponoviti uspeh svog prethodnika ili ne, ali jedna stvar je jasna: u okviru ovog uređaja kompanija prodaje permanentnu praksu budućnosti kada će u ponudi biti u potpunosti kompletan proizvod bez ikakvog ograđivanja. Zapravo, gotovo bez ikakvog...Pozicioniranje

Veoma je lako shvatiti pozicioniranje uređaja. Prefiks S modela Desire, u ovom slučaju, kao i u slučaju Wildfire S, jednostavno nam govori da se radi o nastavku originalnog smart telefona HTC Desire. Po istoj ceni za novi model, prodaja je na samom startu već humanija. Ako je na početku prodaje prvi Desire model bio vredan dosta novca, onda Desire S ima nekoliko nedelja na raspolaganju od početka prodaje da snizi cenu. Za sada, ovaj model spada u srednju ili višu srednju kategoriju, u zavisnosti da li uređaj kupujete na sivom ili regularnom tržitu smart telefona koji želite da kupDizajn

Ovaj model donekle odlikuje nepostojanje dizajna. Smart telefoni tajvanskog proizvođača ili sa sobom nose neku emociju ili ne nose nikakvu: „To je samo parče metala ili gvožđa, bitno je da radi (dizajn nije bitan)“. HTC Desire S smart telefone možemo svrstati u prvu kategoriju kada je u pitanju dizajn uređaja. Prisustvo dizajna u ovom slučaju ne utiče u velikoj meri na formu, to je jednostavno kombinacija odgovarajuće veličine, upotrebe metalnog okvira sa dva panela izrađena od plastike meke na dodir i pristojnih boja, bez obzira za koju kolor varijantu se odlučite: crnu ili sivu. Ekskluzivno za Vodafone predstavljen je i HTC Desire S u crvenoj boji, a znajući praksu kompanije možemo pretpostaviti da će kasnije u ponudi biti i drugih boja.Jednostavan izgled i dobra kombinacija materijala čini HTC Desire S lepim i atraktivnim smart telefonom. Baziran na originalnom Desire modelu, ovaj model ne deluje kao nešto izvanredno ali sigurno je da ćete odmah primetiti razliku. Nije toliko stvar u smanjenju veličine i neznatnim izmenama oblika, već u prelasku na aluminijumski okvir. Po mom mišljenju, ovo je odličan korak da se načini veliki broj aparata, pre nego što slična stvar bude osmišljena i za HTC Legend, kao što je slučaj sa HTC Desire S i HTC Sensation.Korišćeni materijali

Osnova u ovom slučaju je aluminijumski okvir, tu je i zaštitno staklo sa prednje strane – Gorilla staklo koje je otporno na ogrebotine. Otisci prstiju na ekranu su teško vidljivi. Sa zadnje strane i na gornjem delu aparata nalaze se delovi izrađeni od plastike koji su postavljeni ispod modula antene za bežični interfejs. Možda će u nekom budućem periodu kompanija doneti odluku da 90% uređaja bude izrađeno od metala.Plastični delovi su izrađeni od plastike koja je meka na dodir. Zahvaljujući umecima sa zadnje strane aparat je veoma komforan za držanje u ruci i ne klizi.

Izrada

Gotovo da nema nikakvih pritužbi na kvalitet izrade. Pomenuću samo dve stvari. Do sada sam imao priliku da koristim nekoliko HTC Desire S, uključujući i varijantu u sivoj i crnoj boji. Kod modela u sivoj boji kvalitet izrade je bio savršen, međutim, kod aparata crne boje nije mi se dopao deo aparata gde se plastični deo spaja sa aluminijumskim okvirom. Logički, trebalo bi da budu na istom nivou, ali kod aparata koji sam ja koristio pod prstom se osećalo da metalni deo blago izviruje dok je plastični deo ugnut. Naravno, ovo je sitnica ali treba je pomenuti.

Mala napomena budućim vlasnicima smart telefona – budite pažljivi kada postavljate poklopac baterije. Činjenica je da je poklopac neravan te da neće odmah „leći“ na svoje mesto što može dovesti do lomljenja plastike.Dimenzije

Po veličini HTC Desire S je nešto manji od prethodnog modela. Aparat odlično staje u šaku, jednostavan je za držanje tokom razgovora i nošenje u džepu. Po mom mišljenju, dimenzije ovog modela su gotovo savršena vizija smart telefona srednje klase, osim što bi bilo dobro da je nešto tanji.

Kontrole

Po mom mišljenju, jedan od nekoliko nedostataka HTC Desire S u poređenju sa prethodnim modelima jeste prelazak na tastere osetljive na dodir koji se nalaze ispod ekrana. Neću dalje produbljivati tematiku, samo ću reći da su hardverski tasteri dobri zbog toga što imate osećaj u prstima kada ste pritisnuli taster. Tasteri osetljivi na dodir nisu toliko dobri, ne unapređuju izgled telefona ali uprkos svemu tome, proizvođači ih sve više koriste.Kod modela HTC Desire S, kao i kod svih drugih novih uređaja ove kompanije, ispod ekrana nalazi se blok sačinjen od četiri tastera osetljiva na dodir. Na samom vrhu nalazi se taster za zaključavanje ekrana i isključivanje smart telefona, dok se sa leve gornje strane nalazi taster za kontrolu jačine zvuka.

Taster „Home“ služi za povratak na centralni ekran ili za otvaranje prozora sa šest pokrenutih aplikacija (zadržavanje tastera). Ukoliko kliknete na centralni ekran videćete matricu svih desktopa HTC Sense i možete se odlučiti za bilo koji od njih. Sledeći taster „Menu“ se koristi za prizivanje kontekstualnog menija (zadržavanje tastera – pozivanje ili sakrivanje tastature na ekranu). Sledeći je Back taster za povratak unazad. Poslednji taster koji je tu jeste „Search“. Klikom na ovaj taster otvara se polje za pretragu a zadržavanje tastera otvara prozor za glasovnu pretragu.
Taster za isključivanje ekrana nalazi se iznad ekrana. Po mom mišljenju ovaj taster je suviše tanak i njegova upotreba nije nimalo lagana, međutim, sve je stvar navike. Zadržavanjem ovog tastera pojavljuje se meni uz mogućnost isključivanja smart telefona, prelazi se u „Flight“ režim rada i ponovo se pokreće sistem.
Taster za regulaciju jačine zvuka je smešten sa leve bočne strane i gotovo je u nivou sa površinom tela tako da bez gledanja ćete teško moći da upravljate ovim tasterima.Sa prednje strane, na gornjem delu, nalazi se rešetka slušalice. Ispod i do levog zvučnika je su senzori osvetljenja i blizine. Indikator svetlosti treperi zelenom bojom ukoliko ima propuštenih poziva, nepročitanih tekstualnih poruka ili e-mail poruka ili nekih drugih obaveštenja, svetli zelenom bojom kada ga povežete sa računarom ili kada je baterija u potpunosti napunjena (kada je smart telefon i dalje povezan sa punjačem). Kada je baterija slaba treperi crvenom bojom a prilikom punjenja konstantno svetli crvenom bojom.Sa prednje strane, na gornjem delu, nalazi se rešetka slušalice. Ispod i do levog zvučnika je su senzori osvetljenja i blizine. Indikator svetlosti treperi zelenom bojom ukoliko ima propuštenih poziva, nepročitanih tekstualnih poruka ili e-mail poruka ili nekih drugih obaveštenja, svetli zelenom bojom kada ga povežete sa računarom ili kada je baterija u potpunosti napunjena (kada je smart telefon i dalje povezan sa punjačem). Kada je baterija slaba treperi crvenom bojom a prilikom punjenja konstantno svetli crvenom bojom.

Ekran

HTC Desire S poseduje S-LCD ekran osetljiv na dodir. U pitanju je kapacitivni ekran dužine dijagonale je 3.7“ i karakteriše ga rezolucija od 800x480 piksela (WVGA) i podržava do 16 miliona boja. Njegove fizičke dimenzije su 81x48mm. Nivo osvetljenosti je više nego adekvatan. Boje su bogate a po pitanju oštrine slike.Uglovi gledanja su maksimalni a slika ne bledi čak i kada je gledate sa strane. Maksimalno osvetljenje je visoko i može vam biti od pomoći pri direktnim sunčevim zracima; minimalno osvetljenje je dovoljno za čitanje e-knjiga u potpunom mraku, bez obzira na to koja pozadina vam odgovara, bela ili crna. Po mom mišljenju takvi ekrani su bolji nego AMOLED ili Super-AMOLED po tom pitanju.Obezbeđena je multitouch podrška, dok je odziv ekrana na pritisak odličan. Ovakav ekran poseduje i originalni HTC Desire, a isti ekran poseduje i HTC Incredible S. To jest, to je veoma kvalitetan ekran bez nekih većih prednosti, ali i bez mana – osim jedne, a to je prikaz informacija pri direktnim sunčevim zracima.

Kamera

Uređaj je opremljen sa dve akmere, glavnom 5MP kamerom i 0.3MP kamerom sa prednje strane. Sočivo kamere se nalazi u gornjem delu zadnje strane uređaja i neznantno je ispupčeno u odnosu na površinu poklopca odeljka baterije pri čemu je okruženo metalnim okvirom. Desno od kamere se nalazi LED blic koji se ne može koristiti kao baterijska lampa, u okviru aplikaicje smart telefona. Sigurnosno staklo kamere je blago uronjeno, to jest, ivice oko njega su blago izdignute tako da ako postavite vaš smart telefon sa zadnje strane na sto, kamera se neće oštetiti. Ovo sam rekao zbog postojanja ovog problema kod originalnog HTC Desire budući da je zaštitno staklo stajalo na samom vrhu kamere. Redovno je dolazilo do ogrebotina i oštećenja i redovno je bilo pokriveno prašinom. I pored toga, vlasnici ovog modela su redovno snimali fotografije prihvatljivog kvaliteta. Kod modela Desire S ne postoji takav problem, barem ga ja nisam primetio nakon jednog meseca aktivne upotrebe, nije došlo do oštećenja, a fotografije su bile vrlo dobrog kvaliteta.Interfejs kamere je potpuno isti kao kod modela HTC Incredible S. U režimu vizira sa desne strane nalazi se info panel koji prikazuje informacije o trenutnom režimu snimanja (foto ili video) i status blica (auto, manuelni, isključen) i obezbeđuje brz pristup galeriji fotografija i efektima.Ukoliko zarotirate smart telefon, ikone na panelu će promeniti svoju orjentaciju automatski, to jest, interfejs je pogodan kako za portret tako i za landscape orijentaciju.
Kao i kod modela HTC Desire HD uređaj ima grafički prozor sa vizuelnim pregledom. Broj efekata može biti povećan. Ispod možete videti kolekciju fotografija sa svakim primenjenim efektom.Pored toga, uvek se možete igrati sa nivoima oštrine, zasićenja, kontrasta i ekspozicije, vrendosti ISO (od 100 do 800) ili omogućiti/onemogućiti zvuk zatvarača, rešetke vizira, tajmer i geografsko označavanje (uz pomoć GPS).
Kvalitet fotografija u različitim režimima rada možete proceniti na osnovu nekoliko različitih primera. Snimci su pravljeni danju, noću, pri lepom i kišnom vremenu. Telefon ne poseduje makro režim, objekti koji su snimljeni iz blizine vrlo dobro izgledaju. Uopšteno govoreći, kamera je vrlo dobra. Kvalitet fotografija HTC Desire S ipak je inferiorniji u odnosu na Samsung i Sony Ericsson aparate, ali mora se uzeti u obzir činjenica da je u pitanju segment ozbiljnih aparata pa i kamera mora biti ozbiljna.

Video

Video se snima brzinom od 29-30 kadrova sekundi u 3GP formatu (h.264 kodek). Zvuk se enkoduje uz pomoć AAC kodeka.

Video je dostupan u sledećim rezolucijama:
- HD 720p - 1280x720
- WVGA - 800x480
- VGA - 640x480
- L - 320x240
- MMS - 176x144

Takođe, možete postaviti ograničenje kada je u pitanju trajanje video snimaka (10 minuta) i u niskom ili visokom kvalitetu. Opcije snimanja videa su slične onima koje su dostupne za režim snimanja fotografija, jedina dodatna karaktersitika je mogućnost mutiranja zvuka prilikom snimanja. Prilikom snimanja možete izmeniti fokus u bilo koje vreme; dovoljno je da kucnete na ekran gde želite da bude novi fokus. Za razliku od modela HTC Desire HD nisam imao problema u praktičnom korišćenju ove funkcije. Takođe, video se može snimati koristeći bilo koji od dostupnih foto efekata.
- Primer video klipa 1 (3gp, 12,3 mb)>>>
- Primer video klipa 2 (3gp, 16,3 mb)>>>
- Primer video klipa 3 (3gp, 6,5 mb)>>>

Trajanje baterije

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1450mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi 9.5 časova razgovora (GSM) i do 430 časova (17 dana) u režimu mirovanja mada su ove cifre su značajno preuveličane.

Baterija telefona HTC traje duže u odnosu na prethodni model, samim tim ni Smartphone HTC Desire S nije izuzetak. Ukoliko je originalni HTC Desire pod punim opterećenjem trajao nekih 4 – 5 sati, onda će HTC Desire S sigurno izdržati ceo dan.
Moj tipični scenario korišćenja jedinice izgleda ovkao. Ujutru telefon ukonim sa punjača, uključim muziku i uputim se negde. U zavisnosti od dnevnih obaveza muziku slušam 3 do 5 časova. Na uređaju je konstantno uključena push mail opcija za dva mail naloga, ponekad pročitam nešto sa interenta (prosečno u toku dana pretraživač radi oko sat vremena). Na pozive odlazi 40 do 60 minuta dnevno. Pri ovakvom režimu korišćenja uređaja u toku jedne nedelje HTC Desire S je uspešno preživljavao do duboko u veče ili noć, sakupivši jedan radni dan rada ili možda čak malo više. Naravno, ovo nije ni ceo dan trajanja baterije, ali je znatno bolje nego što je to mogao da ponudi HTC Desire HD koji je ovom režimu koji sam malopre opisao trajao 5-6 časova, što je značajan napredak.

HTC Desire S ima novu sekciju podešavanja pod nazivom „Energy Efficieny“. Iz nje možete da pristupite različitim parametrima koji omogućavaju da sačuvate energiju baterije. Kada nivo napunjenosti baterije padne ispod 15% (ovaj parametar možete sami proveriti) telefon sugeriše da pređete u režim uštede energije u kojem svi interfejsi (izuzev mrežnog) se diskonektuju a pozadinsko osvetljenje se automatski podešava između ostalog.

Performanse

Smart telefon je izgrađen na Qualcomm QSD8255 platformi pri čemu je radni takt procesora 1GHz. Uređaj poseduje 768MB sistemske memorije i 1.1GB koliko je dostupno korisniku za korisničke aplikacije. Smatram da su performanse uređaja dovoljno efikasne za većinu slučajeva. Pored toga, Android 2.3 omogućava da se neki softver instalira i na memorijsku karticu što ukazuje da nećete ostati bez slobodnog prostora za programe čak iako ih svakodnevno instalirate.
KAo i Desire HD i Incredible S novi smart telefon podržava Xvid i DivX kodeke. Kompletna lista je sledeća 3gp, .3g2, .mp4, .wmv (Windows Media Video 9), .avi (MP4 ASP and MP3), xvid (MP4 ASP i MP3). U realnosti, za ugodno gledanje videa u svakom slučaju je potrebno da instalirate neki alternativni plejer (npr. Rock Player). Standardni plejer može da bude zgodan samo za gledanje video klipova niže rezolucije do recimo 640 x 300 piksela.

Sveukupna brzina modela HTC Desire S je odlična. Nema usporenja tokom rada sa različitim aplikacijama.

Povezivanje

Smart telefon podržava GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (900/2100) mreže dok su EDGE i HSDPA takođe dostupni. Različiti komunikacioni moduli se mogu menjati u okviru menija podešavanja ili uz pomoć widgeta. Zasebni widget tasteri su takođe dostupni u okviru standarndog Android OS widgeta.
Za PC sinhronizaciju telefon koristi microUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju i koji koristi USB 2.0 interfejs. Kada povežete smart telefon sa računarom možete da odaberete pet tipova konekcije za svrhu sinhronizacije pomoću HTC Sync programa, da punite bateriju uređaja, prebacujete fajlove na memorijsku karticu (drive) ili da koristite uređaj kao modem.
Wi-Fi (802.11b/g/n). Rad sa Wi-Fi modulom ne izaziva nikakve probleme. Smart telefon možete konfigurisati za Wi-Fi prenos u sleep režimu korišćenjem samo statičke IP adrese kada se povežete i dodajući sigurnosne sertifikate. Prilikom korišćenja Wi-Fi, smart telefon se gotovo ne zagreva uopšte. Zagrevanje je minimalno i jedva primetno.Kvalitet zvuka koji uređaj obezbeđuje kada muziku slušate preko bežičnih slušalica je prosečan, ali ako niste zahtevan korisnik dovoljan.
Wi-Fi router. Slično HD mini/HD2 HTC Desire S može „deliti“ 2G/3G internet konekciju sa Wi-Fi. Radi na sledeći način: u okviru podešavanja bežičnog interfejsa odaberite Wi-Fi opciju koja aktivira odgovarajuća podešavanja da se odabere naziv mreže, lozinka i tip konekcije (WEP, WPA, WPA2). Pored toga, možete podesiti maksimalni broj konekcija za smart telefon ili posebno odabriti ili odbaciti svaku novu konekciju.
Pored ovih podešavanja, možete odabrati željenu tačku pristupa (APN) za internet konekcije i omogućavanje routing-a. Takođe možete ići online koristeći vaš laptop preko Desire HD routing-a i upotrebe GPRS/EDGE ili UMTS/HSDPA konekcije kojsu prekonfigurisane na vašem telefonu.

Gde ova karakterisitka može biti korisna. Recimo ukoliko putujete ili se nalazite u hotelu a ne možete da ostvarite iz nekog razloga povezivanje preko WiFi mreže, ali imate lokalnu SIM karticu sa relativno jeftinim 2G/3G saobraćajem. Funckija radi korektno, u mom slučaju kada sam proveravao sve povezane smart telefone koje sam imao pri ruci.

Navigacija

HTC Desire S koristi Qualcomm-ov ugrađeni čip za svrhu navigacije preko GpsOne tehnologije. U našim testovima bilo je potrebno oko 30-40 skeundi da se uređaj poveže na odgovarajući satelit u slučaju da prethodno GPS modul nije bio povezan. Nakon inicijalnog povezivanja nije trebalo više od 10 do 15 sekundi (koristili smo Maverick aplikaciju).

Uređaj poseduje ugrađeni Route 66 navgacioni softver kao i Google Maps, te Google Navigation.. Mapsomogućava proračunavanje rute (bez glasovnih saveta), vršiti pretragu ulica, ili specifičnih adresa i mesta. Sa Google Navigation možete raditi navigaciju sa rutama i glasovnim navođenjem
Sada ćemo reći nekoliko reči o HTC Navigation. Ona se pokreće kroz „Car Panel“ (tako se barem dešava sa mojim primerkom uređaja, dok opcija Navigation vodi do Google Navigation). Ova aplikacija nudi opcije slične drugim aplikacijama za mesta od ineresovanja, određivanje ruta i slično. Navigacione karakteristike i štampanje ruta i dalje je nedostupno tako da se navigacija za sada može koristiti samo za pešačenje. Pokušaću da pokrijem ovu temu kada bude poznato kako će se HTC Navigation prodavati odnosno da li će se plaćati licenca ili će korisnici kupovati mape ili navigacione karakteristike.

Pre odlaska na put u Italiju kupio sam mapu zemlje za HTC Navigation, uverio se da je aktivirana i sav srećan započeo da pakujem stvari. Kada sam se našao u Italiji i kada sam pokušao da pokrenem navigaciju, shvatio sam da program pre nego što vam omogući povezivanje sa serverom zahteva verifikaciju da je sve u redu, a to se sve vrši preko smart telefona koji je u romingu. Naravno, nekoliko puta sam pokretao program u hotelu dok nisam uspeo da ostvarim internet vezu preko Wi-Fi i uspeo da se povežem na server. Međutim, negde u sred grada slučajno sam zatvorio program a sledeći put kada sam želeo da pokrenem HTC Navigation ponovo, softver je tražio da se izvrši proces autorizacije.

Glasovni unos teksta

Kod modela HTC Desire S postoji standardna HTC QWERTY tastatura na ekranu. Ponovo ću da kažem da je u pitanju je jedna od najboljih implementacija tastature na ekranu od svih uređaja koji su bazirani na Android operativnom sistemu, ali i drugim operativnim sistmeima. Jedini problem koji postoji kod ove tastature je što je ponekad potrebno suviše vremena i poteza da bi se uneli neki simboli koji su specifični za određena pisma i kodne rasporede.

Svaki pritisak tastera na ekranu prati mala vibracija koja olakšava korisnicima da osećaju šta su pritisnuli. Prebacivanje između jezika možete vršiti uz pomoć pritiska zasebnog tastera. Ovo je veoma jednostavno, a isti taster je zadužen i za unos glasovnih poruka.

Kada je u pitanju tastatura na ekranu moram da pomenem da ona može da se sakrije pritiskom sa zadržavanjem tastera Menu ili posvećenog tastera. Ispod tastera sa slovima postoji klizni panel koji pomera kursor po tekstu ukoliko napravite grešku. Ovo je mnogo lakše raditi kada se tekst uveća što je opcija koja je prvi put uvedena baš kod ovog telefona. Ideja je očigledno pozajmljena od modela Apple iPhone, ali je ta činjenica ne čini manje vrednom. Kada vaš prst ostane na tekstu nekoliko sekundi aktivirate pop up prozor sa uvećanim fragmentom teksta i kursorom. Možete lako da pomerate kursor zajedno sa fragmentom. Kada vaš prst napusti ekran videćete dodatni meni da odaberete fragment ili sam tekst. Druga opocija je da se tekst ne menja odjednom.
Nepogodnost ažurirane tastature je odsustvo podešavanja za tastere prečica. Da biste uneli podešavanja tastature morate deaktivirate opšta podešavanja, pronađete „Language and keypad“ i samo tada možete izmeniti prečice. Nezavisno od kompletne QWERTY tastature možete koristiti i kompaktnu verziju tastature. Pogledajte njene fotografije ispod.
Tastatura poseduje personalni rečnik u koje možete da skladištite nove reči koje često koristite. Sa modelom Desire HD možete da editujete ovaj rečnik, što nije novo i da sinhronizujete sa backupom na memorijskoj kartici.

Softver

Smart telefon radi na Android 2.3 operativnom sistemu dok kao korisnički interfejs koristi HTC Sense 2.1 (novija verzija nego ona na modleima Desire HD i Incredible S). Unapređeni Sense ima nekoliko korisnih novih karakteristika. Kao prvo, tu je unapređeni sistem menija koji je sada podeljen na dva taba. Jedan izlistava sve događaje, pokrenute programe dok drugi omogućava i onemogućava bežine interfejse.

Drugo, u meniju Programs postoje tri taba (njihov redosled se može menjati). Prvi donosi sve programe, drugi najčešće korišćene, dok su u poslednjem svi oni instalirani od strane korisnika.

Ostatak interfejsa nije promenjen. Sve karakteristike instalirane na ovoj verziji HTC Sense možete pronaći u odgovarajućem članku posvećenom pomenutom korisničkom interfejsu.Zaključak

Tokom mesec dana korišćenja nisam imao nikakve ozbiljne žalbe po pitanju kvaliteta prenosa glasa, mada su se sagovornici nekoliko puta žalili da me ne čuju najbolje. Jačina zvučnika aparata je prosečna, ali ukoliko vam je jačina zvona podešena na drugi nivo sigurno je da nećete čuti zvono u bučnom okruženju. Jačina vibracije je osrednja, ponekad se oseti, ponekad ne – naročito u toku hoda.Treba napomenuti da je varijanta kupljena na sivom tržištu HTC Desire S modela nešto povoljnija nego varijanta kupljena na regularom tržištu. U odnosu na prethodni model cena je neznatno veća, ali govorimo o boljoj kameri, boljoj bateriji, većoj memoriji i novijoj verziji HTC Sense.

Logično je upoređivati HTC Desire S i Incredible S. Razlika u ceni nije značajna ali kada se uporede ova dva modela gotovo je nemoguće reći da li se plaćanje većeg iznosa isplati, zbog toga što su ova dva modela, iako su oba smart telefoni sa svim svojim sličnostima zapravo različiti. Ukoliko je Incredible S prikladniji za one koji žele moćni uređaj sa velikim ekranom za različite eksperimente za Android i koji će ga koristiti za navigaciju u automobilu, onda je HTC Desire S pravi „telefon“ smart telefon. Ovo se takođe odlikuje u njegovoj kompaktnoj veličini u poređenju sa Incredible S kao i odličnom kvalitetu izrade metalnog kućišta. Kompanija je dizajnirala smart telefon kojem ne možete naći manu, možda neke beznačajne. Kod modela Desire S, uz očuvanje svih onih delova koje volimo kod HTC smart telefona, tu je i normalna baterija, visok kvalitet izrade kao i pristupačna cena od samog starta. Ovo su faktori koji su ranije bili nedostižni u okviru jednog proizvoda. Preporučujem da svi oni koji žele novi smart telefon obrate pažnju na ovaj smart telefon, zbog toga što je HTC Desire S u odličnoj meri izbalansiran uređaj po svim pitanjima.

Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
PetSrdjan
Admin

Broj poruka : 74
Datum upisa : 29.11.2011
Godina : 30
Lokacija : Lajkovac

Pogledaj profil korisnika http://aplikacijezaandroid.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu