HTC Radar

Ići dole

HTC Radar

Počalji  PetSrdjan taj Sre Nov 30, 2011 4:41 am

Pozicioniranje

Prvi telefon kompanije HTC sa Windows Phone 7 operativnim sistmeom je bio model Mozart. On se na određenim tržištima pojavio već sa Mango verzijom ovog operativnog sistema. Kada je reč o modelu Radar njegovo pojavljivanje je usledilo gotovo godinu dana nakon pojaljivanja Mozarta.

Današnji test odnosi se na HTC Radar koji zamenjuje „Mozart“ model. Na prvi pogled moglo bi se reći da nema mnogo izmena ali ukoliko se malo bolje zagledamo, postaje jasno šta će to korisnici plaćati po višoj ceni: novi čipset i grafički akcelerator, 5MP kameru sa blicom, frontalnu kameru, povećanu dijagonalu ekrana iako nije u pitanju neko značajno povećanje, viši nivo osvetljenosti ekrana, tanko kućište i druge male sitnice. Budući da smo već objavili test vezan za Windows Phone operativni sistem, u ovom testu ćemo se fokusirati samo na ključne tačke modela Radar.

Prodajno pakovanje:
- Telefon
- USB-kabl i punjač
- Žične stereo slušalice
- Uputstvo za upotrebu


Dizajn i kontrole

Kao što je to bio slučaj sa prethodnim HTC smart telefonima, kućište modela Radar sastavljeno je iz nekoliko delova. Veći deo je izrađen od aluminijuma. Gornja i donja površina izrađene su od plastike svetlo sive boje – prvi deo pokriva zvučnik a drugi odeljak za bateriju. Ovakav dizajn je opušteniji i klasičniji u odnosu na dizajn koji odlikuje Mozart ili Sensation model. Međutim, o ukusima ne treba raspravljati.Uprkos činjenici da je jedinica generalno solidno izrađena, donji poklopac vremenom se olabavi jer je povezan sa kućištem nedovoljno čvrsto.

Dimenzije ovog uređaja su 120.5x61.5mm, što će reći da telefon nije prevelik i da se može nositi u džepu košulje ili jakne. Telefon nije pretežak (137 grama) imajući u vidu da je izrađen od metalai stakla (otporno na habanje, Gorilla Glass).

Telefon lepo staje u ruku zahvaljujući maloj debljini (10.9mm), i glatkim linijama kućišta.Sa prednje strane nalazi se i senzor blizine koji radi odlično i brzo. Tu je i frontalna VGA kamera za video pozive. Ispod dekorativne metalne mrežice skriven je zvučnik. Jačina zvuka je odlična a glas se prenosi kristalno jasno.Niže se nalazi ekran ispod kojeg se već tradicionalno nalaze tri tastera: „Search“, „Start“ i „Back“. U okviru podešavanja telefona moguće je podesiti i „pozadinske aplikacije“, na primer, moguće je instalirati aplikacije koje mogu raditi u pozadini, čak i u slučaju da su zatvorene.Sa leve strane nalazi se microUSB konektor, dok se sa desne strane nalazi taster za aktiviranje kamere. Kada pritisnete ovaj taster i zadržite ga pritisnutim, na ovaj način pokrećete kameru čak i kada je telefon zaključan. Sa druge strane ovako nešto je zaista zgodno budući da nema potrebe da trošite vreme na otključavanje – to možete uraditi u džepu ili torbi. Sa iste strane nalazi se i taster za podešavanje jačine zvuka. Lokacija nije odgovarajuća: ukoliko uzmete telefon u desnu ruku i kažiprstom pokušate da pritisnete ON/OFF taster da zaključate ekran, može se desiti da slučajno pritisnete taster za kontrolu jačine zvuka.Sa gornje strane nalazi se 3.5mm priključak, dok se sa donje strane nalazi mikrofon. Sočivo kamere (ivica je gotovo uronjena u kućište), LED blic i zvučnik nalaze se za zadnje strane. SIM kartica se ubacuje u metalni slot koji se nalazi ispod plastičnog poklopca. Slot za memorijsku karticu kod ovog modela nije dostupan.


Ekran

Veličina ekrana modela HTC Radar je 3.8’’ (fizička veličina je 83 x 50mm), HTC Mozart – 3.7’’ (fizička veličina je 80 x 49mm). Rezolucija je 480 x 800 piksela, može da prikaže do 16 miliona boja, u pitanju je Super-LCD TFT matrica i kapacitivni senzori koji omogućavaju do deset istovremenih dodira. Osetljivost je na visokom nivou.

Uglovi vidljivosti su takođe veći. U odnosu na model „Mozart“, osvetljenje i kontrast ekrana modela „Radar“ bolji su za nekih 20 – 30%. Međutim, gustina crne boje je manja tako, na primer, kada na ekranu prikažete tamnu fotografiju, u suštini ekran prikazuje sivu boju sa rozikastom nijansom. Dobija se utisak da je proizvođač jednostavno povećao osvetljenje kao i da je obezbeđena baterija većeg kapaciteta (Radar – 1520 a Mozart – 1300 mAh).

Aparat poseduje senzor ambijentalne osvetljenosti koji je zadužen za automatsko podešavanje osvetljenosti ekrana, što vrši veoma dobro i veoma brzo. Manuelne kontrole omogućavaju podešavanje tri nivoa: nizak, srednji i visoki. Prikaz na ekranu ne bledi i informacije su jasno čitljive.

Uređaj je opremljen akcelerometrom i žiroskopom.

Ekrani modela HTC Radar (desno) i HTC Mozart po danu:

Kamera

HTC Radar smart telefon odlikuje 5MP kamera sa autofokusom i LED blicem. Matrica kamere izrađena je upotrebom BSI tehnologije, BackSide Illuminated, koja omogućava snimanje fotografija sa minimalnim šumom u uslovima slabe vidljivosti. Kod običnih CMOS senzora svetlost prolazi kroz metalnu rešetku i elemente šeme pre nego što dođe do fotodioda. Kod BSI senzora, žice su skrivene iza fotodioda. Niže je dat dijagram.

Pored toga, sočivo odlikuje F = 2.2 otvor blende. To znači da možete dobiti više snimaka u uslovima slabe osvetljenosti i manje dubine sočiva. Na osnovu EXIF informacija koje su dostupne u okviru fajlova fotografije saznajemo da je minimalna ISO vrednost 70 a maksimalna 800.

Druga interesantna karakterisitka je sočiovo - ono je široko (28mm). Na primer, kada slikate društvo više osoba koje možda ne ulaze u kadar ne morate se udaljavati jer će sočivo odraditi svoj deo posla i smestiti sve osobe u kadar.

U kombinaciji sa tehnologijom pozadinskog osvetljenja i velikim otvorom blende, teoretski je moguće dobiti originalne fotografije. Međutim, u praksi se ispostavlja da se oštrina i boje ne razlikuju od većine modernih kamera drugih proizvođača, dok je šum zaista niži.

Ukoliko uporedimo kamere modela „Radar“ i „Mozart“, prvi model je inferiorniji po pitanju uglova vidljivosti i uravnoteženja belog. U nekim slučajevima fotografije koje su snimljene sa HTC Mozart su bolje.
Interfejs ima novu ikonu za pelazak na kameru sa prednje strane. Kvaltet ove kamere je zadovoljavajući.

Podešavanja kamere su dopunjena sledećim parametrima:
- Panorama
- Burst Mode
- Brightness
- Contrast
- Saturation
- Harshness
- ISO
- Face Recognition

Kamkorder takođe nudi podešavanje jačine osvetljenja, kontrasta, zasićenja i oštrine. Možete da omogućite ili onemogućite praćenje fokusa (AF).

Kvalitet videa je isti, ali Radar vrši zapisivanje fajla brzinom od 30 kadrova u sekundi sa bitrate-om od 9000 kbps i širokm uglom vidljivosti dok Mozart nudi 24 kadra i prosečan bitrate od 7000 kbps uz manje uglove vidljivosti.

Trajanje baterije

Ranije je pomenuto da HTC Radar odlikuje neuklonjiva baterija kapaciteta 1520mAh (Li-Ion) a Mozart – 1300mAh. Bilo bi bolje da smart telefon ima mogućnost zamene prazne baterije. To bi bilo korisno – kupite drugu bateriju i rešili ste problem.

Proizvođač tvrdi da model Radar može da obezbedi pet ipo sati razgovora odnosno 360 časova rada u režimu mirovanja.

Testiranje je pokazalo da će baterija omogućiti pet sati razgovora, dok će reprodukcija video sadržaja uz maksimalno osvetljenje i uz najviši nivo zvuka preko slušalica – za 7 sati i 15 minuta isprazniti bateriju u potpunosti.

U proseku baterija će izdržati nešto više od jednog dana. Prilikom testiranja HTC Radar je korišćen za 15 – 20 minuta razgovora dnevno, oko dva sata preslušavanja muzičkih sadržaja, sat vremena gledanja filmova, četiri sata korišćenja Wi-Fi (Twitter, e-mail, instalacija aplikacija). Aparat se može napuniti preko USB-a za 1.5 sat ili preko mreže električnog napajanja za daleko kraće vreme.

U suštini, situacija je prilično loša: koliko god dobra platforma da je odabrana baterija predstavlja najlošiju kariku. Od ovog modela ne možete izvući više od dva dana uz prosečno korišćenje smart telefona.

U okviru podešavanja telefona dostupna je opcija za uštedu energije. Ova opcija prikazuje napunjenost u procentima, procenjeno preostalo vreme kao i vreme od poslednjeg punjenja. Ukoliko omogućite ovu opciju, kada baterije dostigne određeni nivo ispražnjenosti neki servisi će biti isključeni, kao što je pokretanje aplikacija u pozadini ili prenos podataka preko 3G.

Performanse

Smart telefon HTC Radar radi na Qualcomm MSM8255 čipsetu. On je razvijen početkom 2010. godine pod kodnim nazivom Snapdragon 2, dok su arhitektura i tehnologija procesa ARMv7 – 45nm. Radni takt single procesora je 1000MHz. Kao grafički akcelerator u okviru ovog uređaja iskorišćen je Adreno 205 sa podrškom za OpenGL ES2.0, OpenGL ES 1.1, OpenVG 1.1, EGL 1.3 Direct3D Mobile i DriectDraw.
Treba napomeniti da je model HTC Mozart izrađen na čipsetu prethodne generacije - QSD 8250. Reč je o čipsetu kodnog naziva Snapdragon S1 koji je izrađen u 65nm tehnološkom procesu sa 3D akceleratorom Adreno 200.

Brzine modela Rada i Mozart su veoma lsične. Ne mogu da kažem koji od ova dva modela je brži. U okviru oba uređaja postoji 8GB flash memorije i 512MB sistemske memorije. Takođe, nijedan od ova dva uređaja ne poseduje slot microSD kartice.

Povezivanje

Smart telefon podržava GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (900/2100) mreže dok su EDGE (klasa 32) i HSDPA (do 14.4Mbps takođe dostupni. Dostupni su i Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1 sa A2DP (AVRCP, HFP, HSP, PBAP), microUSB 2.0.

Kada se povezuje sa personalnim računarom, HTC Radar automatski traži od vas da instalirate specijalni softver za sinhronizaciju podataka – „Zune“. Bez njega telefon ne može čak ni da bude definisan kao USB Flash. Da biste izvršili transfer između telefona i računara treba da koristite alat za sinhonizaciju. Fotografije i video sadržaji se čuvaju u „MyDocumentes – Images – From the players HTC Radar C110“.

Navigacija

Model Radar koristi GPS modul (gpsONE sedme generacije). Takođe ovaj uređaj podržava hardversko i softversko navigaciono rešenje „gpsOneXTRA Assitance“ Za rad sa navigacionim odeljkom ovog uređaja su dostupne Bing Maps. Nema nikakvih podešavanja. Za pokretanje navigacije po prvi put potrebno je oko 30 sekundi, dok svaki sledeći put uređaj pronalazi satelit za 5 sekundi.

Aplikacije

Ovde je malo toga promenjeno. Tu su međutim, unapređeni HTC Hub (koji prikazuje vesti sa berze, vremensku prognozu kao i preporučene aplikacije), zatim dostupan je HTC Watch (prikazuje informacije o filmovima i trejlere), HTC Media Manager, zatim Locations i Notes. Poslednja aplikacija mi se dopada sa dizajnerskog stanovišta. Možete koristiti virtuelnu ploču za pisanje sa postaveljnim stikerima. Ukoliko prevučete prst na levu stranu, ploča je se okrenuta na drugu stranicu i prikazivati tekstualne oznake.

Nekoliko novina:

Program "Improvement of Sound" sada nije u meniju i podešavanjima i očigledno uvek će biti dostupan u okviru HTC smart telefona koji rade na Windows Phone.
U podešavanjima ima nekoliko opcija koje su vezane za zvonjenje teleofna. Dostupne su između ostalog opcije da telefon zvoni tiše kada se nalazi u ruci korisnika, režim za zvonjenje kada se urešaj drži u džepu, zatim za isključenje zvona.

Multimedija

Muzički plejer. Kvalitet zvuka u okviru muzičkog plejera je ostao isti (kao kod modela HTC Mozart) ali je njegova snaga uvećana za 50%. Radar lako može da vas natera da skinete slušalice zbog svoje velike snage.

Jačina zvučnika je iznad poseka, ali ne dolazi do krčanja kada je reč o niskim i visokim tonovima. KAda prekrijete zvučnik jačina zvuka se drastično smanjuje.

Video plejer. Video plejer podržava formate 3gp, Mp4, Wmv, sa rezolucijom do 720p. Da biste mogli neki video da prebacite na telefon potreban vam je Zune. Ukoliko aplikacija ne prepoznaje fajl morate izvršiti konvertovanje. Treba pomenuti da video koristi iste efekte kao šo su oni koji su dostupni za audio sadržaje.

Utisci

Kvalitet komunikacije nije izazvao nikakve kritike, osetljivost prijemnika je zadovoljavajuća. Vibracija je moćna i možete je osetiti čak i u spoljnom džepu zimske jakne.

Smart telefon HTC Radar je dobro rešenje za Windows Phone operativni sistem. Od pluseva kod ovog modela treba pomenuti kvalitetno kućište izrađeno od metala, kameru sa sočivima širokog ugla i moćni muzički plejer. Malo je razočaravajuča kamera jer bi slike mogle da budu bolje imajući u vidu da ima novi senzor sa BSI. Cena ovog uređaja je iskreno prevelika pa ne treba da čudi što će se mnogi potencijali kupci ipak okrenuti uređaju kakav je Mozart ili Android uređajima sa sličim parametrima.

Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
PetSrdjan
Admin

Broj poruka : 74
Datum upisa : 29.11.2011
Godina : 30
Lokacija : Lajkovac

Pogledaj profil korisnika http://aplikacijezaandroid.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu